Propeller clock Pic16f84a - Propeller Clock - UNREGISTERED VERSION

Keresés
Go to content

Main menu:

Propeller clock Pic16f84a

Az elso publikalt ora Bob Blick nevehez fuzodik, valamikor 1997-ben keszitette. Azota szamtalan kivitelben es formaban talalhato kulombozo oldalokon.
Lassuk mirol is van szo:

A propeller resz a kovetkezo alkatreszekbol all:
-pic16f84a mikrovezerlo
-7 db led dioda
-2 db 33 pf kondenzator
-1 db 4Mhz quartz
-4 db 10K ellenalas
-3 db nyomogomb kapcsolo
-2 db 0.1uF kondenzator
-1 db 47uF kondenzator

Az arram atvitelt a forgo propeller-re a kovetkezo egyszeru kapcsolassal oldottam meg.
Alkatrszlista:
- 1 db 555 Ic
- 1 db Shottky 2A dioda
- 1 db 22 K trimmer ellenalas
- 2 db 1K ellenalas
- 1 db 100 ellenalas
- 1 db 3.3 nF kondenzator
- 1 db IRF 530 Mosfet tranzisztor

A motor fordulat szabalyozasara is egy egyszeru kapcsolast keszitettem, ami tartalmaz egy Lm317 valamint 2 db ellenalast. Az Lm317-et hutobordaval szereltem fel mivel kicsit melegedett.

Eloszor is szuksegunk van egy pc ventilator motorra. Tobb motrot is probaltam teszteltem de a legbevaltabb egy regi szerver dupla csapagyas motor bizonyult. Igaz neha az is karbantartasra szorul azaz meg kell olajozni kicsit de kb egy eve mukodik 24/24 mindenfele problema nelkul. Miutan beszereztem a motor-t es eltavolitottam a lapatokat valamint a feluletet megtisztitottam a tekercseles kovetkezett. Elsore nem igazan sikerult, de aztan a kep is bizonyitja hogy eleg jo lett.A forgo reszre kb 150 menetet tekertem fel szepen egymas melle. Kovetkezo lepes kerestem egy spray doboz kupakot ami kb lotyogosen ment ra es arra tekertem kb 100 menetet 0.275 mm huzalbol. Mikor keszen lett es mielott letekeredett volna pillanat ragasztoval rogzitettem a tekercseket ugy az allo mind a fiz reszen.

Kovetkezo lepeskent kovetkezett a panelek elkeszitese maratasa, sajnos az ezekrol keszult kepek elvesztek igy mar csak osszeszerelt allapotban tudom mutatni oket. Igaz kinezett szempontjabol nem valami hiresek de mivel meg az elso oramrol van szo belefer.

A motor szinkronizalasara hall szenzort hasznaltam, es mivel harom darab magnest szereltem a fix reszre, ezert 3 ponton vetiti ki az orat.

Az ora 'haza'egy kültéri gömblámpa lett igaz kicsit atalakitva.

A vegeredmeny!!!

 
Back to content | Back to main menu